Några inredningstips

Jag har haft nöjet att få gästspela på Hemnets inspirationssida och gett lite tips om hur man planerar och inreder en nyproducerad bostad. Här är några inredningstips fler hittar du här:

1      Luftigt med vägghängda möbler
Vägghängda möbler passar bra i nyproduktion där ytorna ofta är effektivt utnyttjade. När man får upp möblerna från golvet upplevs rummet som större och intrycket blir luftigare. Generellt så rekommenderar jag att man väljer lite nättare möbler och gärna en soffa som är några centimeter mindre än vad som kanske får plats. Det ser lätt övermöblerat ut om man trycker in för stora möbler.        
   
        

  Vägghängda hyllor är perfekt för mindre ytor. Här är en klassiker från String som har både hyllor för förvaring och en arbetsyta.

  Platsbyggt skrivbord i en nisch är en yteffektiv möbel. Här är den monterad med ena sidan mot en garderob och en sida mot yttervägg. En lådhurts med hjul fungerar som förvaring.  Istället för en tv-vägg kan man ha en förvaringsplats för saker man gillar och gärna vill visa. En favoritmöbel är de man bygger själv av köksskåp med luckor och hänger på vägg. Snygg förvaring där man kan gömma mycket. 
    
       Mattor tillför något extra
      Golv utan mattor kan bli lite kärlekslöst. De är basen som gör att möbler bildar en grupp, de tillför det där lilla extra som även gardiner, kuddar och tavlor gör. Ekparkett är ett klassiskt golvmaterial som man ofta använder i nyproducerade bostäder. Det är tåligt och passar till de flesta inredningsstilar. Vilka mattor passar ihop med ekgolv? Här är några tips och bra att tänka på när du ska införskaffa en matta.


   Vintage kelimmatta i ull
      
      En mönstrad matta ger rummet mycket karaktär och liv. Det som är runt omkring behöver då vara lite mer dämpat och enfärgat för att det inte ska bli för oroligt. Till ekparkett fungerar de flesta färger men mattor i jordtoner som ovan är ett säkert kort.


      Vill du ha ett naturligt lite rustikt uttryck passar sisal- och hampamattor perfekt. De ger en varm känsla och gör inte så stort väsen av sig utan låter övrig inredning synas. Här en matta från Kasthall.  Ljusa mattor som den här ullmattan har ungefär samma egenskaper som sisalmattan men ger ett elegantare uttryck. En mörk matta blir mer dominant och ger tyngd i rummet. Den osäkre väljer en grå matta som alltid fungerar med allt. Sedan måste du fundera på om du vill ha kort lugg eller lång, med eller utan frans…    


Ombonat med gardiner
Ett bra tips när man ska ha gardiner är att montera gardinskenan i taket eller ha en skena som man fäster högst upp på väggen mot taket. Rummet får då mer volym och höjden mellan golv och tak känns högre. Gardiner gör att det känns mer ombonat. Jag föredrar gardiner i linne som har en fin struktur och låter ljuset silas genom tyget. För en stramare look så är enkla rullgardiner ett säkert val. De finns också med linnestruktur.

Många fönster innebär många element. Det blir väldigt fint att bygga in dem med elementskydd. Hos bygghandeln hittar du färdiga elementskydd som ger rummet ett lugnare utseende och blomsterbrädan blir nästan som en platsbyggd möbel. Låt fönsterbräda bli ett enkelt stilleben med en blomma i en vacker kruka och några utvalda detaljer gärna i glas eller keramik.

Har man som här ett fönsterparti ut mot en granskog är det allra vackrast att bara låta utsikten vara som en levande tavla.

Bilder från mäklarfirman 55kvadrat & Stylizimo Blog

Organisera och förvara smart
Hallen är språngbrädan in och ut ur hemmet. Här ska allt och alla passera. Så här gäller det att tänka till och organisera. Förvaring brukar vara det man saknar mest. Man kan ha öppen förvaring som den till vänster på bilden. Den funkar bra i små utrymmen så att man inte stänger igen ytan. Har man plats så är en garderobslösning att rekommendera. Speciellt om man har möjlighet att skräddarsy förvaringen som här där man har fått till en lösning som också har en sittplats. Det är IKEA:s Stuvaserie man har använt till att både förvara hängande kläder och vantar och mössor i lådor.

Mycket funktion på liten yta
Ibland får man välja – praktiskt eller snyggt. Badrummet ska ofta rymma både tvättmaskin och torktumlare. Och vad gör man med all tvätt som ska torka? Det är inte så kul att ha en vandrade torkställning i lägenheten. Nu finns det finns riktigt bra handdukstorkar som både tar hand om tvätten och däremellan fungerar som en handdukstork. Den här modellen som heter John motsvarar 10 meter torklina.

Det här var några enkla tips som jag hoppas kan vara till någon hjälp för dig när du planerar ditt nya hem. Lycka till!

Fotografer: Bild 2-5 & 9 Kristofer Johnsson | Bild 7 & 11 Sara Danielsson | Bild 8 Ragnar Ómarsson


2 kommentarer:

  1. vart köper man stegen och torklinan på badrumsbilderna?

    SvaraRadera
  2. Ja vad köper man torklinan? Den va jättesnygg!

    SvaraRadera