Flädertider


Äntligen är de klara, fläderblommorna står i full blom. Det gäller att skynda sig för de blommar snabbt över. Har du aldrig provat på att göra saft så är det här den godaste och enklaste saften du kan göra.
Här är receptet som inte går att misslyckas med:

Fläderblomssaft
20 klasar fläderblommor
3 citroner, gärna ekologiska
40 g citronsyra
1 liter vatten
1 kg socker

Gör så här:
Skölj av fläderblommorna. Skiva citroner och lägg i ett stort kärl. Tillsätt blommorna och strö över citronsyran. Koka upp vatten och häll över blommorna. Låt stå svalt i 48 timmar. Sila bort blommorna, använd gärna en finmaskig sil så att allt skräp fastnar.
Rör i socker. Tillsätt mer socker om du vill ha den söt eller mindre om du vill ha den syrligare. Koka upp saften tills det att sockret löst sig för bättre hållbarhet. Skumma av och låt svalna. Häll sedan upp på väl rengjorda flaskor.
Tips: använd små petflaskor som du fryser så håller sig saften fräsch hela sommaren!


2 kommentarer:

  1. Se upp lite, årets klantmisstag som aldrig har hänt förut: citronerna täcktes inte helt av lagen, började mögla. Fick dra ett dygn för länge, vilket också bidrog till missödet. Men jag gjorde en sats till!
    Rekommenderar också små PET-flaskor med bubbelvatten (billigare än de flesta glasflaskor och frysbara) eller frysburkar, bara att skrapa ur lämplig mängd varje gång.

    SvaraRadera
  2. Aha, ser nu att ditt trick är sockret efteråt. Smartare!

    SvaraRadera