KÖK | frågor & svarDetaljbild från köket i Strandkanten - Hägernäs Strand


1.Vad är det som gör att ett kök fungerar bra?
SVAR: Att det är genomtänkt i alla led. Först och främst måste det finnas bra förvaring; det ska vara lätt att stuva undan saker, samtidigt som det ska vara enkelt att ta fram. Det måste också finnas bra arbetsytor för matlagning och ett genomtänkt rörelsemönster för hur man rör sig i ett kök.
Även belysningen är viktig del i köket. Det måste finnas en bra arbetsbelysning över köksbänkarna, men även ett bra allmänljus. Förutom detta, så handlar det även om känslan i köket. Ett exempel är när man kan stänga en låda utan att det hörs ett ljud, eftersom alla utdragslådor i våra kök är försedda med dämpning, luckor likaså.

2.Vad är det för skillnad på olika köksbänkar, mer än utseendet?
SVAR: Man brukar dela in bänkskivor i två grupper: laminat och massiva, och de har olika egenskaper. Fördelen med laminat är att det är väldigt lätt att hålla rent, och tåligt mot repor och fläckar.Däremot är laminaten känslig mot varma kastruller eller stekpannor.
Massiva bänkskivor erbjuder en helt annan känsla, oavsett om det är trä eller sten. Bara vetskapen att det är äkta material är för många viktigt. De kan förvisso vara känsliga för repor, men har fördelen att de kan slipas om och återställas till originalskick. Nackdelen är att de kräver ett visst underhåll; både skivor i trä och sten behöver oljas in med jämna mellanrum

3.Varmluftsugn eller vanlig.Vilken är bäst?
SVAR: Varmluftsugnen. Eftersom den gör att luften cirkulerar i hela ugnen, och därmed ger en jämnare värmefördelning.

4.Vilket är bästa sättet att torka av köksluckor?
SVAR: Med ett skonsamt men effektivt rengöringsmedel.Tex en mjuk trasa doppad i såpavatten, och eftertorka med en mjuk, torr trasa. Det finns en hel del olika medel på marknaden,viktigt att tänka på är att inte ha för starkt rengöringsmedel på målade luckor, eftersom ytan kan mattas av.

5. Induktionshäll, vad är fördelarna med en sån?
SVAR: Framför allt snabbheten. Det går oerhört mycket snabbare att koka upp saker jämfört med en vanlig häll.Och det i sin tur sparar ju energi, vilket är bra för både plånboken och miljön. Exempelvis så kokar du upp tevatten lika snabbt eller snabbare än en vattenkokare.
Namnet kommer av tekniken, dvs att magnetfält under hällen inducerar strömmar i kastrullen eller stekpannan och därmed skapas värme. En annan fördel är att risken att bränna sig är liten, eftersom själva hällen inte blir varm, utan bara kokkärlet.

6.Hur gör man för att spara energi i köket?
SVAR: Det finns många olika sätt, som sammantaget bidrar till minskad energiåtgång; exempelvis, diska inte under rinnande vatten. Låt inte kylskåpsdörr eller frysdörr stå öppna mer än nödvändigt när du ska plocka in eller ut matvaror.
Ha inte kallare i kyl och frys än vad som egentligen behövs; för kyl rekommenderar vi 6-8 grader, och för frys -18 grader.
Tänk på att många rätter som lagas i ugnen kan slutföras på eftervärme,vilket innebär att du kan stänga av ugnen tidigare än du tror.
Tänk igenom vad som behöver tinas upp redan på morgonen, så behöver du inte använda mikron i onödan.
Kör inte diskmaskinen halvfull, utan vänta tills du fyllt upp maskinen ordentligt.
Fyll inte upp kylen med livsmedel som egentligen inte behöver vara där.Vissa grönsaker, frukter och rotfrukter läggs i kylen fast de egentligen trivs bäst i rumstemperatur.
På livsmedelsverket.se kan man få råd om vilka livsmedel som bör förvaras i kyl och inte.Annars är en tumregel att kolla vid frukt- och grönsaksdisken där du handlar. Då ser du vilka varor som ligger kylda och vilka som ligger i vanlig rumstemperatur

7.Hur ska man tänka när det gäller arbetsytor i ett kök?
SVAR: Allra viktigast är nog att försöka hålla arbetsytorna fria från onödiga saker som annars tar plats. Viktigaste ytan är den mellan diskho och spis, eftersom det är där man oftast står och tillreder. Och då vill man ju på ett smidigt sätt kunna lägga saker i stekpannan, likväl som att diska ur kokkärlen direkt.

8. Bästa tipset för att putsa en rostfri kyl?
SVAR: Använd rengöringsmedel avsedda för rostfria ytor, alternativt använd vanligt mineralvatten!
Fullutdragslådor är rymliga och ger en praktisk överblickbar förvaring. Dessutom har de en mjukdämpande funktion vilket skapar ett behagligt arbetsklimat i köket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar