Ljus i mörkret | Vinn fina ljuslyktor


Nu lottar vi ut 4st Etch ljuslyktor, design Tom Dixon. 2 vinnare får 2st mässingslyktor vardera. För att delta i tävlingen vill vi att du lämnar en kommentar här nedan.
Hur skapar du julstämning hemma?

2st vinnare dras fredag 19/12. Valet av vinnare kan ej överklagas.

Lycka till och trevlig Lucia önskar Hitta hem!


55 kommentarer:

 1. Julstämning skapar jag med hjälp av massor med ljus, gran och hyacinter, stjärnor av naturmaterial och lugn julmusik.
  Mvh karin.stjarnkvist@hotmail.com

  SvaraRadera
 2. Julstämningen går ju att locka fram på många sätt hemma, men den kommer egentligen som allra starkast när man gör något extra mysigt med sina nära & kära! En festlig glöggkväll, ett juligt pyssel ( kanske klapp-eller julkortsverkstad?) eller väldoftande julbak!

  SvaraRadera
 3. Med doftljus, massor av vanliga ljus och en stor härlig gran! Och med julmusik strömmande ut högtalarna.

  SvaraRadera
 4. Tänder ljus, sätter på stämningsfull musik och julpysslar med mitt barn.

  SvaraRadera
 5. Sätter på julmusik och bakar pepparkakor, tar in en gran och pyntar, ljusstakar i fönstren, dricker glögg :)

  SvaraRadera
 6. Vi är nyinflyttade i ett ganska nyproducerat hus i Farsta strand och er blogg har varit till så stor hjälp för mig. Ni är helt fenomenala på att ge värme åt nyproducerat.

  För att göra det mysigt trots det praktiska och vita i lägenheten satsar jag på bra belysning (fönsterlampor från Design House, Happy Lights, Döden från Tvåfota och levande ljus i just Tom Dixonlykta plus marmorstake från Stenhuggarens dotter) och stora mattor. Lite juliga dofter och en härlig spellista på Spotify (från Pie Jesu till Driving home for christmas) så är jag hemma i julstämningen.

  Men 3,5-åringen får såklart gå all in på den lilla plastgranen, julen är till för alla och huvudsaken är att hon tycker den blir fin, inte att den är "snygg".

  SvaraRadera
 7. Dofter är det bästa sättet att skapa julstämning tycker jag. Doften av gran, glögg, pepparkakor, apelsiner, nejlikor, kanel, hyacinter, saffran. Julen är verkligen dofternas högtid!

  SvaraRadera
 8. Julstämning är inget som har kommit naturligt för mig utan något jag tidigare blivit påtvingad under de högtidligaste juldagarna. Sen träffade jag min nuvarande sambo som sätter julen framför allt, även sig själv. Jag fick en ledig dag från tentaplugget förra veckan och bestämde mig för att ge allt med julen en chans för att överraska henne. Jag bakade pepparkakor, slog in julklappar, lyssnade på jullåtar och tömde vinden på pynt. Jag bor nu i ett levande skyltfönster men har äntligen upptäckt vad hon försökt säga under hela året med julglädje. Hennes min när hon kom hem bevisade att julen kanske trots allt är den bästa tiden på året. Jag skapar julmys hemma genom att dekorera och göra nära och kära glada.

  SvaraRadera
 9. Säger bara ljus, ljus och ljus! Levande ljus och ljusslingor över allt.

  SvaraRadera
 10. Margareta Pileby-Jonsson12 december 2014 kl. 23:29

  Dekorerar utomhus med olika tema varje år. I år är det en gammal rattkälke, Lovikkavantar, gamla kängor bebodd med en liten tomte i mossa, björkriskrans med kottar och virkade hjärtan bl.a. På väggen hänger jag också upp tomtens kläder på tork så han kan ta på sig rena kläder när kan ska på julklappsutdelning.

  SvaraRadera
 11. Viktigast för mig är julblommor, tex hängande amaryllis i fönstret, och julmusik.

  SvaraRadera
 12. I adventstiden blir det adventsljustake med hvitmossa, lila ljus och kopparstjærnor til dekoration samt hyacinter i fønstret bakom. Nær vi ær riktig næra jul, blir det julgran, fler hyacinter, julmusik (Odd Nordstoga och Elin Karlsson) och så bakar vi Sarah Bernhard kakor ihop hela familjen.

  SvaraRadera
 13. Det behövs ganska lite egentligen för att få en skön julstämning, så följande sker hemma hos mig; knubbiga hyacinter som jag sprider ut i vaser, krukor och småkoppar, upp med stora vita stjärnor i fönstren som får lysa dygnet runt, ljusslingor utomhus som också får lysa 24/7, ljuset ger en otrolig känsla för alla som passerar också likväl som för oss som bor här, många levande ljus i både lyktor och stakar som vi tänder under frukost och när man sen kommer hem framåt kvällen. Vi dricker också glögg i tid och otid och doften gör att man hamnar i en skön julmood.
  Ungefär så skapar jag julstämning härhemma och det funkar lika bra varje år :-)
  Tack för en fin blogg - Kicki, kicki.v.g@hotmail.se eller kivega på instagram

  SvaraRadera
 14. Bästa sättet att få julstämning är att välja själv. Vad vill jag göra julen till? Hur kan jag njuta av den tillsammans med mina nära? Inte försöka hinna allt och göra allt som man "ska" göra bara för att göra som alla andra. För mig är det viktigaste ljuset; att äntligen få ta fram älskade pappstjärnor och hänga upp i fönstren, tända levande ljus och njuta!
  Jo, och så se ännu en gång på Ensam hemma-filmerna! :-)

  Froken.fraken@hotmail.com

  SvaraRadera
 15. Vi skapar julstämning genom att "bygga på". Första advent tar vi fram adventsljusstaken och tänder ett av ljusen. Vi sätter upp några stjärnor i fönstren och en ljusslinga på balkongräcket. När 1 december kommer börjar vi vår uppdragskalender som säger "baka pepparkakor", "måla en jultavla", "gör någon glad". Varje dag har vi ett nytt uppdrag, ofta ganska enkla men ibland något större.
  Andra advent går vi på vännernas traditionsenliga glöggmys. Vi bakar pepparkakor och pysslar. Njuter av förskolans luciatåg.
  Tredje advent och nu börjar vi baka på allvar. Det görs julgodis och de sista dekorationerna sätts upp. Veckan som kommer blir full med julsånger och julsagor.
  När sen fjärde advent är här så ska granen upp. Sista ljuset i adventsljusstaken tänds och vårt egen glöggfest ska gå av stapeln.
  Sedan kommer julafton och hela familjen träffas och umgås. Vi äter garanterat för mycket julmat och godis och kommer säkerligen gå ut på den vanliga promenaden efter Kalle Anka. Till sist så kommer också den mytomspunna tomten och barnen blir nog både glada och lite rädda!
  Julen är underbar!

  SvaraRadera
 16. Älskar julen!
  Mina fina stora vita stjärnor som hängs i nästan alla fönster. Julmusik, helst Peter Jöbacks fantastiska julskiva. Och hembakta pepparkakor. Mer än så behövs inte!

  SvaraRadera
 17. För mig handlar jul om traditioner och minnen, som lockar fram den där härliga julstämningen från barndomen. Detta gör jag genom att locka alla sinnen... T.ex. med väldoftande hyacinter och saffransscones-bak varje lördagsmorgon, mumsigt julgodis och gärna vörtlimpa med leverpastej till frukost från första advent, mysig belysning och massor av tända ljus tillsammans med vackra naturmaterial som är en fröjd för ögat. Julmarknad, julmusik och glöggkvällar kan tas till i nödfall och kommer inte stämningen trots allt, så ger Kalle Anka och barnens glittrande ögon då tomten dyker upp på dopparedagen, alltid lite glädjepirr i magen!

  SvaraRadera
 18. Jag tycker det blir julfint med olika gröna grenar i krukor och vaser och så en enkel hyacint med grön mossa kring.

  SvaraRadera
 19. Jag storstädar huset, gör julkorv, stöper ljus, lackar paket och pyntar...
  Nej just, det var en utopi! Som nybliven mamma kryper jag upp i sängen och sniffar min bebis i nacken, och hoppas julstämningen infinner sig ändå!

  God jul!

  lundell_anna@hotmail.com

  SvaraRadera
 20. Med extra textilier, mysbelysning i olika former och massor av ljus skapar jag en härlig julstämning hemma.

  SvaraRadera
 21. Vi väntar på vår december bebis, två dagar över tiden och vi längtar så efter vår finaste julklapp ska titta ut.
  Julstämmningen kan inte bli mysigare för oss just nu.
  Tack för otroligt fin blogg och all inspiration!
  Elina, Daniel och bebis!

  elina_123@hotmail.com

  SvaraRadera
 22. Apelsiner med kryddnejlikor och massor av tända ljus!

  dahlinjulia@hotmail.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Grattis Julia! Du har vunnit Tom Dixon ljuslyktor. Skicka din adress till oss (hittahem@jm.se) så kommer de på posten.
   God Jul och Gott Nytt År!

   Radera
 23. Tända ljus i massor, hyacinter som doftar och grann som barrar!

  SvaraRadera
 24. Till våren kan vi äntligen flytta in i vårt hus som vi håller på att renovera, just nu bor vi ett gammalt slitet hus som tillhörde mina farföräldrar. Tyvärr har julstäminingen inte infunnit sig hos ännu, några hyacinter som sprider juldoft har jag ställt på köksbordet men fortfarande saknas levande ljus. Tom Dixon lyktorna skulle verkligen förgylla min tillvaro!

  SvaraRadera
 25. Julstämning är så mycket för mig men en av de absolut mysigaste stunderna är när familjen är samlad och vi alla sitter i soffan, med de tända ljusen och stjärnorna i fönstren som lyser och tittar på adventskalendern... och mumsar på lussebullar:) Både vi vuxna och barnen älskar det!! God Jul!!

  SvaraRadera
 26. Genom att ordna adventskalender till min dotter. Vi har aktivitetereller goda handlingar i den. Pepperkakebak med klasskamrater, baka pepparkakshus med farmor, ge peng till organisasjon, se på julfilm tillsammans eller gå på julkonsert är bara några av "uppdragen" hon funnit i år. Några är tradisjoner andre kommer som kommer varje år, andra anpassas efter att hon blir äldre.

  SvaraRadera
 27. Julstämningen infinner sig när hela storfamiljen är samlad och vi sitter framför brasan och bara myser. Raggsockorna är på. Glögg och pepparkakor i form av hästar står på bordet tillsammans med några ljus. Det doftar gott från granen och hyacinterna. Där sitter vi och bara njuter!

  SvaraRadera
  Svar
  1. glömde skriva dit min mail, ida.karltorp@hotmail.com
   :)

   Radera
 28. Den bästa julstämningen hittills denna julen, kom till mig, när jag och min man slog in paket hemma och lyssnade på gamla julsånger. Han visade sig va mycket bättre än jag på att göra fina paket, men det va skilda åsikter om vem som rimmade bäst. Det va himla mysigt och den bästa julkänslan hittills denna julen!

  SvaraRadera
 29. Massor av tända ljus, hyacinter och amaryllis och skön julmusik

  SvaraRadera
 30. Julstämningen infinner sig när vi sätter på julmusik, tänder ljus och det doftar gott av något nybakat från köket, kanel, mandel, apelsin, nejlika, choklad...! Det viktigaste är att tänka lite extra på nära och kära och låta dem veta att de är speciella och viktiga.

  SvaraRadera
 31. Julstämning för mig är att koppla av och helhjärtat kunna ägna mig åt familj och vänner. Detta i kombination med en massa tända ljus ger mig ett inre lugn och det är just detta som för mig är det viktigaste.

  Anna-Klara

  SvaraRadera
  Svar
  1. Grattis! Du har vunnit Tom Dixon ljuslyktor. Skicka din adress till oss (hittahem@jm.se) så kommer de på posten.
   God Jul och Gott Nytt År!

   Radera
 32. Jag tänder många ljus, mitt gamla änglaspel är ett måste och granen som pyntas vid lucia. Glögg och julbak hjälper också till med den rätta stämningen!

  SvaraRadera
 33. Familjen, tända ljus, julmusik, sällskapsspel, dofter av glögg och gran och lite julgodis på det är julstämning för mig.

  SvaraRadera
 34. Släcka alla lampor och istället tända adventljusstakar, julstjärnor och massa ljus. Känna lukten av pepparkakor, glögg och lussebullar och bara njuta med barnen utan några måsten.
  /Camila P

  SvaraRadera
 35. Jag älskar jul och alla dess sammankomster som brukar bli. Julen är till för att umgås med nära och kära, tid för återhämtning och en massa mys. Jag börjar redan i november att höja upp stämningen genom massa med belysning och ljus, bra julmusik, hyacinter och goda dofter. Kronan på verket är självklart att det glittrar vitt utanför fönsterna!
  Kram Rebecka

  SvaraRadera
 36. Inför jul gör jag allt för lite stämning, när många andra längtar till vårdagjämning.
  Det är inte lätt, att göra allting rätt. Försöka komma på en klapp, som inte redan finns i en mobil-app.
  Lussa, äta knäck, baka och samtidigt försöka undvika en dubbelhaka. Men bli inte ambivalent om du råkar bli lite korpulent. December går i matens tecken, och det som finns i säcken, men viktigast av allt, att träffa hela tjocka släkten!
  God Jul!

  SvaraRadera
 37. Med mycket Glögg (lättglögg så klart;) och pepparkakor!

  God Jul!

  SvaraRadera
 38. På julaftonsmorgon tassar jag ner i huset före alla andra i familjen. Tänder upp massor av ljus och tänder granen och adventsstjärnorna. Stilla julmusik och så kommer en efter en upp och när alla 5 sitter där vid granen och äter julfrukost då infinner sig en lugn och härlig julstämning.

  SvaraRadera
 39. Rent generellt börjar jag tidigt, för jag föredrar att pyssla nya julsaker varje år. Jag tillbringar dagarna promenerande i skog och mark för att hitta vackra tillbehör såsom grenar, barr och kottar, allt för att kunna få in mer natur hemma. Inget är mer juligt än så!

  SvaraRadera
 40. För att få julstämning och höja mysfaktorn har jag doftande hyacinter och ljusslingor.

  sofia.risberg@hotmail.com

  SvaraRadera
 41. Julmusiken går dygnet runt här hemma, julgranen är tänd, tomtarna har hittat till sina platser, julbaket är klart, fruktfat med massor av clementiner, apelsiner med nejlikor som doftar så gott, och idag kom det bästa av allt: nämligen SNÖ!! Nu får julen komma, för det känns inte som någon riktig jul om det inte är vit!

  Jessica Hellström
  jessica_hellstrom@hotmail.com

  SvaraRadera
 42. Ljusgardiner i vardagsrumsfönstret, upplysta stjärnor i alla fönster, stearinljus och värmeljus i massor. Pepparkakor, ädelost, dadlar och glögg. Amaryllis. Adventsljussstakar både i kök och vardagsrum. Byter ut de svart.vita kuddorna i soffan till kuddar med röda inslag. Krans på dörren. Julkulor i större växter (det finns inte plats för julgran tyvärr). Vörtbröd med julskinka och senap. Framför allt handlar det om att tillföra ljus av alla de slag den här mörka årstiden.

  SvaraRadera
 43. Bäste julmyset blir det när man samlar vänner och familj. Tillsammans med många ljusslingor, stearinljus, pepparkakor och en barrande gran blir stämningen på topp!

  helenabotold@live.se

  SvaraRadera
 44. Julstämningen skapas inte förrän jag kommer hem till mina föräldrars hus och bara umgås med familjen. Det finns inget bättre än att komma hem till ett varmt hus, sitta framför den öppna spisen med en varm kopp glögg och en nybakad lussebulle. Julstämningen skapas med familjen, granen, ljusstakar och doftljus. Ett plus vore om det kom lite snö, men efter en av de varmaste höstarna lär det knappast hända.

  God jul,
  Elin Mattsson - elin_mattsson93@hotmail.com

  SvaraRadera
 45. med julmusik på P2, en skål clementiner, Adventsljusstakar, Hyacinter ,,så vackra dom är tillsammans med grön mossa helst självplockad i skogen :-) doftljus av vanilj eller kanel och en bunt med tallris eller en liten innegran, om man inte vill ha gran:-).Jag tror att bara man får börja pyssla i lugn och ro, so kommer julstämningen o känslan. den är viktigast.
  God jul o gott nytt uppfriskande 2015
  Christine

  SvaraRadera
 46. Jag och min sambo har som tradition att någon dag innan julafton gör vi ett mini julbord hemma för att vi båda ska kunna varva ner och bara få en stund tillsammans och njuta av julmaten. Oftast är det sån stress när vi är med våra familjer då vi har 3 olika hem vi ska hinna med att besöka på julafton och man njuter inte av julen då när man snart ska stressa vidare till nästa firande. Så våran stund tillsammans när vi bara kan insupa lugn och vara tacksamma för året som gott och såklart njuta av julmaten är vårat sätt att skapa julstämning i vårt hem.
  /Malin Anderberg

  SvaraRadera
 47. julmyset behöver inga pretentioner, inga måsten, inga förväntningar. Det är resultatet utav årets ansträngningar, känslan av att nu är man klar och fy fasen vad man förtjänar att ligga i soffan och käka praliner! Så är det :)

  Tanja
  tanja.sh@hotmail.com

  SvaraRadera
 48. Jag har alltid älskat julen (är född på Juldagen :) och har tidigare öst på med ganska mycket julpynt hemma. Numera tar jag det lugnare och trivs med mer sparsmakat. Men det är några viktiga saker jag inte kan vara utan:
  * Vita ljus i vackra ljusstakar och lyktor
  * Granris, grenar och kvistar från naturen, ev. pyntade med fina julhängen
  * Enkla ljusslingor lite här och där
  * Stora vita pappstjärnor i fönstren
  * Hyacinter i enkla glas som sprider sin ljuvliga doft
  * Hembakat bröd, pepparkakor och hemgjort julgotter
  * Stämningsfull julmusik
  * En stor, doftande och tindrande gran klädd i vitt, glas och guld
  Då brukar julstämningen infinna sig... :)

  God Jul & Gott Nytt härligt 2015 till er alla!

  Madeleine

  SvaraRadera
 49. I år är första gången sedan jag själv var liten som jag känner julstämning och längtan till julafton. Vår son som är 3 år är vår lilla stämningshöjare.
  Han är så uppspelt och förväntansfull inför julen och då rycks man med.

  Vi har inte satsat så mycket på det materiella denna julen utan istället satsat på att skapa stämning på andra sätt. Vi har julbakat, gjort gröt till både son och tomten, besökt julmarknader, pyntat granen efter sonens önskemål, hälsat på tomten på stan, tänt ljusslingor i trädgården m.m.

  Om en vecka kommer tomten och jag är minst lika uppspelt som sonen inför mötet! Att se hans förväntan och glädje ger mig alla dom bästa känslorna i hela kroppen!

  God jul och Gott nytt år.

  SvaraRadera
 50. Julstämning är något jag skapar tillsammans med mina kära. Kring första advent brukar jag och mina tjejkompisar ha en helkväll då vi dricker glögg, fnissar och julpysslar tillsammans. Vi tänder ljus och Tommy Körbergs stämma fyller hela lägenheten med 'O helga natt!' Det brukar vara jättemysigt, och skapar julstämning som håller i sig ända fram till jul!

  Men allt behöver inte vara perfekt! Pepparkakorna brukar jag och min dotter baka tillsammans, och i år kiknade vi av skratt när kristyren vi la på blev till fula klumpar istället för prickar och ränder. Men vad gjorde det när det blev världens godaste pepparkakor, gjorda av mor och dotter! Samma sak med granen. Vilken härlig julstämning det blir av att klä granen tillsammans, och låta kreativiteten flöda och bara se hur det blir! Eller när jag och min sambo slår in julklapparna lite panikartat natten till julafton. Då trivs jag som bäst och julstämningen här hemma är jättefin!

  SvaraRadera
 51. Jag sätter mig en stund, sjunger en sång och sen drar jag ett djupt andetag och äter ett äpple. Sen tänker jag på julens budskap om frid och generositet.

  SvaraRadera
 52. Vem vann? Är så himla otålig=)

  SvaraRadera