Alla helgonsmiddag

Samla dina nära och kära runt middagsbordet och bjud på enkla klassiska rätter med lite knorr.
Duka en festlig buffé med svart porslin, grova linneservetter, mängder av ljus och säsongens första tulpaner.










































1 st vit baguette
15 st färska champinjoner
2 dl färska stekta kantareller
6 skivor Västerbottenost
1 st gul lök
2 st vitlöksklyftor
salt & peppar, 3-4 msk smör till pannan
Fräs kantarellerna och champinjonerna till all vätska är borta och till dom fått färg. Se till att ha en het panna när detta görs.
Ha därefter i löken och vitlöken, salta och peppra , låt sjuda en stund tills löken är mjuk. Skär baguetten i sneda skivor och stek med smör i pannan. Lägg upp skivorna på ett fat/galler. Sen lägger du på svampblandningen på brödet och toppa med en skiva Västerbotten ost. (Tips är att ta med en klick Creme Fraice i röran för en krämigare variant.)

Koka Brysselkål i ca 3 min i kokande vatten på spisen, häll av vattnet och lägg upp i en ugnsform. Blanda kålen med den skalade smålöken, på med råsocker, honung, balsamvinäger, salt och peppar. Blanda allt väl, in i ugnen på 175 grader i ca 30 min. Ta ut när det fått färg,.Öka temperaturen lite om den inte får färg. Ta ut, låt svalna.

Salta, peppra och råsockra kycklingklubborna, lägg på ungsfast fat. Dela päronen och potatisen i klyftor, krossa vitlöken lite. Lägg upp allt på fatet, ringla över olivolja, vinäger, vittvin. Salta och peppra, på med timjankvistarna och in i ugnen på 175 grader i ca 45-50 min. Tiden kan variera beroende på ugn, använd stektermometer om du blir osäker. Titta in i ugnen ibland och rör om lite.

6 dl vispgrädde
1 påse maränger
Oboy´s chokladsås
Blandade nötter (valnötter, pecan, pinjenötter & mandel)
Råsocker
12-14 dadlar
Vispa grädden, varva grädde i glas med maränger, dadlar, chokladsås och nötter som du du först rostat i pannan med råsocker. Portionerna ska vara rätt små!



Recept och styling: Åsa Cannerheim
Fotograf: Mari Eriksson

2 kommentarer:

  1. Härliga recept, men Valborgsbordet? Nu är ni väl ändå ute lite väl långt i förväg? ;)

    SvaraRadera
  2. Längtan till våren kan vara svår:-) Tack för att du uppmärksammade.

    SvaraRadera