Duka en festlig buffé med svart porslin, grova linneservetter, mängder av ljus och säsongens första tulpaner.
1 st vit baguette
15 st färska champinjoner
2 dl färska stekta kantareller
6 skivor Västerbottenost
1 st gul lök
2 st vitlöksklyftor
salt & peppar, 3-4 msk smör till pannan
Fräs kantarellerna och champinjonerna till all vätska är borta och till dom fått färg. Se till att ha en het panna när detta görs.
Ha därefter i löken och vitlöken, salta och peppra , låt sjuda en stund tills löken är mjuk. Skär baguetten i sneda skivor och stek med smör i pannan. Lägg upp skivorna på ett fat/galler. Sen lägger du på svampblandningen på brödet och toppa med en skiva Västerbotten ost. (Tips är att ta med en klick Creme Fraice i röran för en krämigare variant.)
Koka Brysselkål i ca 3 min i kokande vatten på spisen, häll av vattnet och lägg upp i en ugnsform. Blanda kålen med den skalade smålöken, på med råsocker, honung, balsamvinäger, salt och peppar. Blanda allt väl, in i ugnen på 175 grader i ca 30 min. Ta ut när det fått färg,.Öka temperaturen lite om den inte får färg. Ta ut, låt svalna.
Salta, peppra och råsockra kycklingklubborna, lägg på ungsfast fat. Dela päronen och potatisen i klyftor, krossa vitlöken lite. Lägg upp allt på fatet, ringla över olivolja, vinäger, vittvin. Salta och peppra, på med timjankvistarna och in i ugnen på 175 grader i ca 45-50 min. Tiden kan variera beroende på ugn, använd stektermometer om du blir osäker. Titta in i ugnen ibland och rör om lite.
6 dl vispgrädde
1 påse maränger
Oboy´s chokladsås
Blandade nötter (valnötter, pecan, pinjenötter & mandel)
Råsocker
12-14 dadlar
Vispa grädden, varva grädde i glas med maränger, dadlar, chokladsås och nötter som du du först rostat i pannan med råsocker. Portionerna ska vara rätt små!
Recept och styling: Åsa Cannerheim
Fotograf: Mari Eriksson
Härliga recept, men Valborgsbordet? Nu är ni väl ändå ute lite väl långt i förväg? ;)
SvaraRaderaLängtan till våren kan vara svår:-) Tack för att du uppmärksammade.
SvaraRadera