Gästbloggare Josefin Hååg | Julens godaste kola
Smöriga, söta kolor med flingsalt kan vara ett av de godaste julgodis som finns. Jag gör minst en omgång varje jul efter ett recept av Pärlans konfektyr för jag tycker att de gör de ljuvligastekolorna som finns! 
Man kan ju smaksätta dessa kolor i all oändlighet, den klassiska söt-salta är min favorit! Det är också fint att ge bort en ask med hemgjorda kolor om man ska gå bort i jul. En ask av papper kan man enkelt vika själv, (det finns en uppsjö enkla instruktuionsvideos på bl.a Youtube) sedan behövs inte så mycket mer än ett vackert band för att få till en väldigt uppskattad gå-bort-presenten.
    
Recept 
3 dl socker
1 dl glykos
80 g smör
2 dl grädde
1 tsk salt
1 vaniljstång
Flingsalt att strö på toppen

1. Koka upp socker och glykos i en tjockbottnad kastrull till ca 175 grader. Rör försiktigt då och då. Vid 175 grader har sockerblandningen karamelliserats och blivit bärnstensfärgad. 
2. Hetta samtidigt upp grädde, smör, salt och vaniljstång i en annan kastrull.
3. Ta av kastrullen med det karamelliserade sockret från plattan. Rör försiktigt ned blandningen av smör och grädde. Det kommer då att bubbla och fräsa, så häll försiktigt.
4. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och koka upp till ca 124 grader.
5. Gör ett kulprov (droppa lite smet från en sked i ett glas med kallt vatten, när smeten i vattnet går att forma till en liten kula mellan tumme och pekfinger är den klar.)
6. Häll upp smeten i en form, vänta någon minut och strö sedan flingsalt på toppen. Låt stelna några timmar i rumstemperatur innan kolan skärs i bitar.
7. Slå gärna in bitarna i smörpapper.

Mums!

Styling: Josefin Hååg
Fotograf: Emily Laye

1 kommentar: