Balkongliv - DIYÄntligen tillbaka efter en lång ledighet och vi startar upp med lite balkonghäng för att hålla kvar sommarkänslan lite längre.
Fokus på den här balkongen har varit att få en privat oas som ska inbjuda till att både sitta och fika och att kunna lägga sig på rygg och se molnen svepa förbi.
Betonggolvet kläddes med trätrall som kiselbehandlades men det har tagit längre tid än utlovat att få till den grå patinan som utlovats. En lång sitt- och liggbänk snickrades ihop av en köksbänksskiva i ek, 40 mm. För att få så mycket fri gångyta som möjligt satt jag hjul på en ekskiva och använder den som ett bord. Det rullar jag nu enkelt fram när det ska dukas för fika.Slutligen har jag snickrat ihop en spalje för framtida klätterväxter som älskar sol! Tips på sådan mottages tacksamt. När spaljen sattes upp förändrades hela balkongen. Den blev som ett rum och här har det nu tillbringats många lata dagar och kvällar.

Foto & styling: Marie

11 kommentarer:

 1. Vad fint! Vad tror du om en vinranka på spaljen? Så kan du sitta på den fina bänken och äta egenodlad frukt!
  Eller kaprifol som doftar så gott, den klarar nog inte riktigt hett söderläge dock så det beror på hur balkongen ligger...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Frida! Kaprifol är ett strålande tips, tack eller en Pipranka kanske men den gillar inte nog inte det soliga läget.

   Radera
 2. Vad fint! Vad tror du om en vinranka på spaljen? Så kan du sitta på den fina bänken och äta egenodlad frukt!
  Eller kaprifol som doftar så gott, den klarar nog inte riktigt hett söderläge dock så det beror på hur balkongen ligger...

  SvaraRadera
 3. Svar
  1. Det är furu, en plankmodell som heter glespanel som är lite smalare än vanlig plank köpt på bygghandeln. Den här har måttet 28x70. Den är behandlad med Sioo som ska ge den en fin grå patina.

   Radera
 4. Kaprifol gillar sol. Hade två på balkong i kruka (inslagna i bubbelplast över vintern) i flera år. När jag flyttade ner på marken så gjorde även de det och fick komma ner i jorden. Det var sex år sen. De lever fortfarande och är mitt i solen. Ingen av mina kaprifoler (har ytterligare en) doftar dock. Vill man ha doft får man kolla noga där man köper den om den har det eller inte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Nina! Låter som en växt som kan passa mig och balkongens soliga läge.

   Radera
 5. Kaprifol gillar sol. Hade två på balkong i kruka (inslagna i bubbelplast över vintern) i flera år. När jag flyttade ner på marken så gjorde även de det och fick komma ner i jorden. Det var sex år sen. De lever fortfarande och är mitt i solen. Ingen av mina kaprifoler (har ytterligare en) doftar dock. Vill man ha doft får man kolla noga där man köper den om den har det eller inte.

  SvaraRadera
 6. Kaprifol gillar sol. Hade två på balkong i kruka (inslagna i bubbelplast över vintern) i flera år. När jag flyttade ner på marken så gjorde även de det och fick komma ner i jorden. Det var sex år sen. De lever fortfarande och är mitt i solen. Ingen av mina kaprifoler (har ytterligare en) doftar dock. Vill man ha doft får man kolla noga där man köper den om den har det eller inte.

  SvaraRadera
 7. Svar
  1. Hej! Köpte fururegel 45x45 och furuläkt 28x35. 45 regeln sågade jag i tre delar, 180 cm höga. En för var sida och den tredje placerades i mitten. Läkten kapade jag i längder, 170 cm långa. Sedan målade jag alla delar innan jag började montera. Efter att det hade torkat lade jag ut reglarna på marken, måttade in läkten och lade dem ovanpå reglarna. Mellanrummet är tjockleken på läkten ca 28 mm. Sedan förborrade jag hål så att läkten inte spricker när man skruvar in skruven. Jag monterade fast skyddet med hjälp av svarta buntband. Lycka till!

   Radera