Gästblogg | mariaemb.

Hej igen, hoppas att ni har haft och har en riktigt härlig sommar! Jag tänkte att jag skulle bjuda på mitt bästa bullrecept såhär i blåbärstider och dessutom dela med mig av mina bästa knep när det kommer till just bullar! Det verkar vara ett riktigt bra blåbärsår i stora delar av vårt avlånga land så passa på att ge er ut och plocka några liter innan det är för sent!

Använd så mycket ekologiska ingredienser du bara kan. Det är mycket bättre för miljön men framförallt för dig!


Vansinnigt goda blåbärsbullar

Vetedeg
25 g jäst
3 dl mjölk
1 tsk mald kardemumma (eller 1 msk hela kardemummakärnor som mortlas)
1 ägg
1,5 dl socker
10 - 12 dl vetemjöl special (eller annat ekologiskt mjöl)
150 g rumstempererat smör
en nypa salt

  • Smula jästen i en bunke.
  • Blanda kardemumman (som du antingen mortlar själv eller köpt redan mald) med mjölken och värm till 37 grader. Häll i bunken med jäst och rör om så jästen löses upp.
  • Blanda i ägget, sockret och lite i taget av mjölet tills du har en deg. Ta hellre lite för lite mjöl så att degen inte blir torr. Du kan alltid komplettera med mer mjöl senare.
  • När degen börjar hålla ihop (den ska fortfarande vara kladdig) och den knådats ett tag klickar du i smöret. Och låter maskiner gå i ca tio minuter (eller ta ett träningspass och knåda för hand) Är den väldigt kladdig kan du tillsätta lite mer mjöl. Den ska släppa från skålens sidor. Smöret gör att degen blir saftig och fin utan att bli torr så ha lite tålamod när maskinen (eller du) knådar.
  • När degen känns lite seg och fin tillsätter du en nypa salt, knådar lite till och ställer den sen att jäsa i 1-1,5 timmar tills den minst blivit dubbelt så stor.
  • Medan degen jäser kan du ta fram och förbereda fyllningen.


Använd rumstempererat smör. Inte smält. Och snåla inte! Använd också mindre jäst och låt istället degen jäsa lite längre.


Fyllning
200 g rumstempurerat smör
3 msk vaniljsocker (eller 1 tsk vaniljpulver)
1,5 dl råsocker

Ca 4 dl blåbär
3 msk maizena
2 msk florsocker

Ett ägg till pensling och mandelspån eller hackad mandel


  • Rör ihop smöret, vaniljen och sockret till en bredbar smörkräm
  • Blanda blåbären med maizena och florsocker

Dela degen i två. Börja med den ena och kavla ut degen tunt i en rektangel. Bred på fyllningen och strö över blåbären. Här kan man välja två vägar, antingen rullar man ihop degen och skär skivor av rullen eller så viker man över ena halvan av degen, skär länga remsor och snurrar ihop till knutar. Det är vilket som. Lägg i stabila bull-/muffinsformar och om du har så kan du sen ställa som i en muffinsplåt. Gör samma sak med den andra halvan. Låt jäsa under bakduk i ca 1 timme. Pensla med uppvispat ägg och strö över hackad mandel eller mandelspån. Grädda i 175 grader (varmluftsugn) i ca 10-15 minuter. Gräddtiden beror helt på din egen ugn och hur stora du gjort bullarna så håll lite koll. Provsmaka!


Grädda bullarna i stabila bull-/muffinsformar så rinner inte allt det goda ut. Ännu bättre är att ha bull-/muffinsformarna i en muffinsplåt. Då blir bullarna höga och fina. Men det är såklart inget måste.


ÄT. BJUD. NJUT!


/Maria - mariaemb.blogspot.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar