Nornäs - made in Lappland

Den 1 april släpper IKEA den nya kollektionen Nornäs - en hyllning till furun. Möblerna har ett genomgående skandinaviskt formspråk och är tillverkade av furu från våra norrländska skogar.
 




Många kopplar fortfarande ihop trärena furuinredningar med skidstugor och bastupanel. Men vi gillar verkligen den naturliga känslan. Fint just såhär, i en modern, ljus och avskalad miljö. Tillsammans med enkla detaljer som det vita kaklet och lampsocklar med nakna glödlampor. Fårskinn och textilier med linnestrukturer gör miljöerna ombonade och för tanken till Gotland. Eller varför inte göra en egen tolkning och skapa ett minimalistiskt hem i Japansk stil. Tänk rislampor och enkelt basporslin a´la det japanska inredningsmärket Muji.















En favorit ur kollektionen är den enkla bänken i obehandlad massiv furu. Om du tröttnar på det trärena uttrycket så går den utmärkt att måla eller lasera för att bevara den vackra träådringen.


Pressbilder från IKEA

Inredningshjälp

Mia har nyligen flyttat in i en ny JM lägenhet i Göteborg och kontaktade oss för att få tips på möblering och inredning till sin nya bostad. Hon önskade en neutral och avskala inredning men ville addera en personlig, varm och ombonad känsla. Här är vårt inredningsförslag till hennes 2 r o k.



Mia önskade en matplats som kunde fungera för middagar, men även som pysselhörna.
Förslaget är IKEAs runda bord Docksta alternativt ett enkelt bord på benbockar. Till
detta klassiska Thonetstolar i brunt för en varmare ton. I nischen mellan köksskåp och
vägg monterar vi hyllplan och nyttjar en rullvagn till förvaring av pennpurkar och papper.

I vardagsrumsdelen i den öppna planlösningen står en rymlig och välkomnande soffa. 
Vi adderar en personlig touch med mjuka kuddar i olika nyanser och en lurvig fåfäll i 
soffhörnet. Här ser vi gärna ett nättare soffbord som avlastningsyta och blandar olika 
material i inredningsdetaljer.
 


Sovrummet har en helt neutral färgskala i gråbeiga nyanser. Här tillför det skrynkliga
tvättade linnet en fräsch och ombonad känsla. Även här ser vi en blandning av material
som marmor, mässing och koppar som återkommer mellan rummen.



Naturmaterial skapar en känsla av lyx och ger badrummet en varm ton.


Äntligen kommer våren och vi får börja inreda våra balkoner! Dessa möbler
 kommer från IKEA. Olivträd och skirt, svajande gräs är ett säkert kort som
omedelbart förvandlar balkongen till en hemtrevlig oas.


Väggen mot hallen kan behöva piffas upp för att inte kännas tråkig. Här föreslår vi
en målad griffeltavelvägg där man kan skriva påminnelser till sig själv och samla sina favoritbilder till ett personligt kollage.






Välkommen hem. Alldeles nytt och ditt alldeles egna. Det är nu det roliga börjar, men det kan kännas svårt och övermäktigt ibland. Att tänka helhet, få in gamla möbler på ett bra sätt och skapa det där drömhemmet som man föreställt sig.

Vårt bästa tips - Skynda långsamt. Tråkigt visst, men vissa detaljer måste få växa fram över tid. Det är bättre att ta beslut om inköp av möbler och inredningsdetaljer som verkligen blir rätt när man kännt in rummet på plats. Kanske vill du måla en vägg när du ser hur ljuset faller, rätt färgnyans ser du allra bäst när du upplevt rummet under dygnets alla timmar.

Tänk helhet
Ett hem blir alltid mer harmoniskt om det finns en röd tråd genom inredningen. Ett material som återkommer och färger som kompletterar varandra mellan rummen.

Rätt volym
Rita in möbler och inredningsdetaljer på en skalenlig lägenhetsritning. På så sätt ser du att de verkligen får plats och får en bättre bild av vilken volym som fungerar i rummet. Ett bra típs är att blanda "tyngre" möbler, t ex en rejäl soffa eller ett rustikt bord med nättare detaljer för en bra balans i inredningen.

Gardiner - en naturlig prioritering
När du flyttar in i en ny bostad känns det ofta naturligt att lösa avskärmning för sol och insyn tidigt.
Om du önskar en stramare stil, kan en persienn, hiss- eller rullgardin vara lösningen. För ett mer ombonat uttryck (och med en positiv ljuddämpande funktion) hänger vi upp längder intill fönstren. Gardinlängder hängs med fördel från tak eller så högt upp som möjligt för att få upplevelsen av högre takhöjd.

Naturliga material
Ett enkelt sätt att tillföra en naturlig värme till inredningen är att addera trärena detaljer, textilier med strukturer och läderinslag. Material som känns äkta tillför också en känsla av lyx.

Grönt och snittblommor
Bästa vardagslyxen! Unna dig vackra snittblommor som sätter tonen in inredningen efter säsong.
Ett  hem är inte komplett utan en favoritväxt och en samling vaser till blomster i alla former. Njut!

Hemma i Kajen 4 | Urbant med en sober elegans




















































I det eleganta, svarta höghuset på Liljeholmskajen i Stockholm har vi inrett en inspirationslägenhet med utgångspunkt ifrån projektets originalinredning. Ekgolv och vitmålade väggar utgör basen till en neutral palett i grå nyanser kombinerat med naturfärgat läder och chokladbruna inslag. Finstämda övergångar med en materialmix som sträcker sig från urbant strama detaljer i sten, trä och betong till mjuka textilier och transparent glas.

Mer information om projektet, Kajen 4 hittar du här.

Inredning/styling: Marie Ramse och Pella Hedeby
Fotograf: Kristofer Johnsson

Svärta
























































Svart med struktur kombinerat med släta svarta ytor. Mötet mellan blankt och matt. Genom att tillsätta trädetaljer fångar du lätt den ombonade känslan. Svart är elegant, dramatiskt och väldigt lätt att tycka om. Känns svart för hårt är den mjukare antracitgrå en värdig ersättare. Keep it simple...













Inspirationsbilder 
Elle Decoration foto: Romain Richard │Line Klein fotograf │Yvonne Kone │LarusiVedum


Veckans spaning







































IKEA PS 2014 On the move, är en kollektion skapad för människor i rörelse. Med design som ska förenkla livet och maximera ytan. PS 2014 är flexibla möbler för designintresserade människor i en urban värld. Vi gillade det tydliga formspråket, de lättplacerad möblerna och prylarna som ofta har en skön twist. Materialen är rena och enkla, mycket vitt och trä. Kulörfärgerna var tydliga, orange dominerade tillsammans med gulgröna inslag. Finaste PS-kollektionen någonsin?




























































Eco nya tapetkollektion Eco White Light får avsluta veckan. En tapetkollektion som vill förmedla ljus och öppenhet på olika moderna ytor. Finish och materialkänsla har varit designer Ingela Wingbord ledord. Hon har velat skapa tapeter som hyllar det vackert vita och det ljusa. Och där detaljerna har spelat stor roll. Den 26 mars kommer tapeterna till butik.


Och vinnaren är...


Tack Alla för era fina bidrag. Det var väldigt svårt att välja en vinnare men till slut enades vi om två starka motiveringar. Den ena var A faded palette och den andra var Elisabeth Lundqvist. Och vinnaren blev Elisabeth som önskade Arte Limited Lei Lui:
"Min och familjens favorit är 'Lei, lui' av Sonia MariaLuce Possentini. Konsttrycket berör oss mycket och skulle t.o.m. kunna vara en del av vår familjehistoria. Vår fina kisse (som sorgligt nog inte finns med oss längre) ville alltid vara oss nära så som katten på konsttrycket. Han följde efter oss vart vi än gick i lägenheten och ibland deltog han i vår dotters lekar, ibland var han nöjd med att bara se på. I våra hjärtan har tavlan redan fått sin plats, så vi hoppas få se den här hemma på vår vardagsrumsvägg, en central plats som behöver livas upp med ljus och glädje."

Grattis Elisabeth och stort tack till Arte Limited som bidrog med den fina vinsten! 
(Skicka din adress till oss så kommer din vinst på posten)

Linne



Vi börjar veckan med att frossa i linne. Strukturen, den naturliga känslan och de sköna jordtonerna faller vi pladask för. Linnet kan både vara grovt och skirt beroende på vilken upplevelse man eftersträvar. Den kan vara slätt eller befriande skrynklig, tidlös och nästan outslitlig. Linnestrukturen funkar både i moderna miljöer och mer rustika inredningar.

Lakan från Bodieandfou | Linne från NorrgavelSänglinne&dukning HM Home



Fredagsblomman - och ett par påminnelser inför helgen










































Vår fredagsinspiration har vi lånat från Fantastic Frank. Tulpaner i enkla glasburkar får påminna oss om att det enkla, som så ofta, är det allra vackraste.

Så vill vi påminna om helgens Stora Visningsdag, som går av stapeln 9 mars. Inspiration på temat undanstuvning utlovas. Aktuella visningstider hittar du här!

Sen har vi ytterligare en påminnelse. Missa inte chansen att delta i vår tävling om ett konstverk från Arte Limited. Tävlingen pågår t o m söndag. Mer information hittar du här!


Trevlig helg!


Bild lånad från Fantastic Frank

På väggen





















Oj, vad glada vi blev över Photowalls nya grepp! En kollektion med fototapeter bortom det traditionella motivet. I samarbete med bildbyrån Noll Images har de tänkt annorlunda och istället valt lite galnare och mer vågade motiv. Vi gillar, se mer här.